Subscribe Us

header ads

Jutalomvonat

— Már a napokat számolgatjuk, azt, hogy hányat kell még aludnunk, amíg felvirrad június 5. reggele — mondta izgatottan Giber Gyöngyi, a szobi 2. számú Általános Iskola tanulója.
— Miért, mi lesz akkor?
— Szolgálatba megyünk. Az idén mi dolgozunk először a börzsönyi úttörővasúton, ahogy mi mondjuk: a „jutalomvonat”-on.
— Iskolánkból huszonkét úttörő teljesít majd szolgálatot az úttörővasút Kismaros és Királyrét között húzódó tizenkét kilométer hosszú vonalán — szólt Járik László, csapatvezető.


— Hogyan választották ki őket?
— A jó magaviselet mellett legalább négyes tanulmányi átlagot kel¬lett elérniük a jelölteknek. Természetesen a jó úttörőmunka is feltétele volt a válogatásnak.
— Mivel töltik majd a szabad idejüket az úttörővasútasok?
— Egy nap szolgálatot két nap pihenő követ Ezen a környéken, a Börzsöny varázsos táján, rengeteg szép kirándulóhely van, a pompás táborozási lehetőségekről nem is beszélve. Mi már most elhatároztuk, hogy Szokolyára feltétlenül elmegyünk. Itt volt Mátyás király kedves vadászterülete, itt született Mányoki Ádám. Rákóczi Ferenc híres udvari festője. A legjobb táborozási helynek Királyrét, és az ott fekvő erdei tisztás fölötti Várhegy ígérkezik. Innen gyönyörű turista úton lehet eljutni a Börzsöny legszebb pontjaira, a Magas Taxra. a nagyhideg- hegyi turista házhoz, a Csóványosra.


Június ötödikétől kezdve tehát ismét Pest megyei úttörővasutasok teljesítenek szolgálatot a tavaly felavatott börzsönyi úttörővasúton. Kéthetenként újabb és újabb és csoportok állnak munkába, de a fentiekből az is kiderül, hogy jut idejük majd pihenésre, túrázásra is.
A csodálatos vidék természetesen nemcsak őket várja, hanem mind-annyiunkat...

B. F.
Fotó: Székely Tamás



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések